Den öppna spisen med kokkärl och andra föremål för matlagning i gamla tider.

 

Utställningen i museet visar en brudskrud, som så långt möjligt är en kopia av Maria Gustava Rofhöks bervarande brudskrud.

 

Textilinsamlingar ger en bild av den färgglädje, som kännetecknande vävkonsten i Korsnäs.

 

I lantbondstugan

Suomeksi | In English

 

Storstugan

I landbondstugan är storstugan det mest iögonfallande rummet. Bröderna Bergström utförde i mitten av 60-talet målningsarbetena i stugan, bl.a. stänkmålade tapeter samt schablontapeter i ena kammaren.

Inredningen i storstugan återger interiören i en bondgård från 1900-talets första decennier. Interiören stod tidigare i kyrkbyn och flyttades 1956 till museet. Den rymmer bl.a. två högsängar, den ena med kärlhylla i gaveln, väggfasta bänkar samt ett långbord, takåsar med filhyllor och brödspett.
Rummet domineras av den öppna spisen, som omges av en samling kokkärl, träbyttor och andra föremål, som användes i gamla tiders hushåll.

Brudkammaren

Redan på 1600-1700 talet var det bland allmogen i den Österbottniska kusttrakten vanligt med brudstuga och brudskrudar. Brudkläderskan, som hade en ansedd ställning var den som gav brudskruden dess särprägel. Av de prydnader, som ingick i brudens utsmyckning, var kronan den viktigaste. Andra smycken kunde ju bäras vid olika tillfällen men kronan bars bara en gång. De brudkronor, som användes i Österbotten, var av mässing eller förgyllt guld. De fästes i brudens hårvalk innanför den höga skravelmässingskronan. Silverkronan syntes genom en liten öppning baktill på den yttre kronan.

Utställningen i Korsnäs hembygdsmuseum visar en brudskrud, som så långt möjligt är en kopia av Maria Gustava Rofhöks bevarande brudskrud. Skravelmässingskronan är rikt dekorerad med pärlor, små speglar, spiror och vackra smycken. Klänningen är av svart viktorin. Kjolen har vit spets i fållen, på ärmarna vita ytterärmar med fina spetsar upptill och nedtill. Röda prydnader är fastsydda på ärmarna. Över bröstet ligger en krans översållad med spiror och pappersblommor, mitt fram hänger en bröstlapp dekorerad med pärlor och glittrande smycken. Bruden bär vita fingerhandskar, vita strumpor och svarta skor.

Brudgummen bär svart kostym. Hans enda prydnad är en färggrann pappersblomma med spiror fäst i kavajuppslaget.

Textilsamlingar

Klädkammaren hyser en omfattande samling vepor, fälltäcken, bolstervar och huvuddynor. Allt som hör till dräktskicket som kjolar, meckor, västar och huvuddukar finns rikt representerade och ger en bild av den färgglädje, som kännetecknande vävkonsten i Korsnäs, liksom också de rikt dekorerade vävda kyrktömmarna.

Redskap som bandgrindar och linbräden är också utställda här. I den andra kammaren presenteras Korsnäsdräkten med alla dess olika detaljer och tillbehör. På farstugan och farstuvinden står redskap, som används vid textilberedning som spinnrockar, härvlar, skrubbelsäte. kardor m.m.